CRO NGI

Hrvatska nacionalna grid infrastruktura (CRO NGI) je raspodijeljena računalna okolina, sastavljena od procesorskih i podatkovnih resursa, smještenih u čvorištima unutar Republike Hrvatske.

CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor.

Koordinator CRO NGI je Sveučilišni računski centar (Srce), a u upravljanju sudjeluju Savjet CRO NGI, kojeg imenuje ministar nadležan za znanost te Vijeće partnera i Vijeće korisnika. CRO NGI se financira kao zasebna cjelina u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Korisnicima je trenutačno na raspolaganju ukupno 1.868 procesorskih jezgri, 36 grafičkih procesora te 205 TB podatkovnog prostora. CRO NGI je dostupna za potrebe svih znanstvenih i istraživačkih projekata koji se potpuno ili djelomično financiraju iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Ujedno, CRO NGI je povezan sa najvećim svjetskim grid projektom EGI (engl. European Grid Infrastructure) čime je korisnicima omogućen pristup EGI resursima.

Vijesti

16. prosinca 2019.

Srce je u području naprednog računanja pokrenulo novu uslugu - HTC Cloud, zasnovanu na računarstvu u oblaku (engl. cloud computing).

22. siječnja 2018.

U ime udruženja partnera objavljujemo da je projekt EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) nedavno pokrenut.

3. studenog 2017.

Donosimo popis polaznika za radionice u studenome.

8. rujna 2017.

EGI-Engage stigao je do svog završetka nakon 30 mjeseci. Velik broj prekretnica postignut je od strane EGI-ja i njegovih partnera.

3. kolovoza 2017.

Wiki usluge CRO NGI preseljen je na novu platformu - Confluence. Pristupiti mu možete kao i do sada na wiki.cro-ngi.hr

19. lipnja 2017.

U veljači ove godine projekt EGI-Engage stigao je do završetka svoje druge godine. Velik broj prekretnica postignut je od strane EGI-ja i njegovih partnera.

27. siječnja 2017.

Konferencija EGI za 2017. godinu održat će se u Cataniji u Italiji od 9. - 12. svibnja u suradnji s INDIGO samitom kojeg organizira projekt INDIGO-DataCloud.

Stranice