Napredno računanje

Što je ova usluga?

Usluga Napredno računanje osigurava računalne sustave i okruženja za rješavanje resursno zahtjevnih izazova: superračunalo Supek i resurs za računanje u oblaku Vrančić. Također su dostupni računalni klaster Isabella, računalno okruženje HTC Cloud (High-Throughput Computing) i VCL (Virtual Computing Lab).

Kome je usluga namijenjena?

Korisnici su usluge Napredno računanje fizičke osobe u skladu s pravilima korištenja:

Kako postati korisnik?

Sučelje za prijavu se nalazi na adresi: https://computing.srce.hr.

Napredno računanje primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću istraživači u različitim znanstvenim područjima poput strojnog učenja, bioinformatike, računalne kemije, klimatologije, seizmologije i mnogim drugima.

Resursi

Superračunalo Supek pruža znanstvenicima vrhunsku računalnu okolinu za računarstvo visokih performansi (engl. High Performance Computing HPC). HPC omogućava izvođenje korisničkih aplikaci-
ja s vrlo visokim zahtjevima za performansama i kapacitetom različitih računalnih resursa – procesorskih jezgri, ubrzivača poput grafičkih procesora, radne memorije, spremišta te mrežne povezanosti. Supek je ostvaren je tehnologijom HPE Craya, s ukupno 8384 procesorskih jezgri i 81 grafičkim procesorom, 32 TB radne memorije, koji daju snagu 1,25 PFLOPS-a što ga čini prvim petaskalarnim superračunalom u Hrvatskoj.

Resurs za napredno računanje u oblaku Vrančić namijenjeno je širem skupu korisničkih aplikacija i sustava koji zahtijevaju specifičnu programsku okolinu i značajnije procesorske i memorijske resurse. Koriste ga znanstvenici koji trebaju prilagodljiv, elastičan i svestran računalni resurs koji je sposoban zadovoljiti raznovrsne zahtjeve različitih znanstvenih područja. Vrančić je ostvaren sustavom računarstvo u oblaku OpenStack te pruža 11.520 procesorskih jezgri, 16 grafičkih procesora i 57 TB radne memorije.

Ostali resursi su:

Podrška

Podrška koju korisnici dobivaju i koju novi korisnici mogu očekivati sastoji se od usmjeravanja na najprikladniji resurs, prilagođavanja okoline, uspostave novih aplikacija i ažuriranja starih aplikacija te pomoći pri izvođenju aplikacija.

U okviru usluge korisnici se mogu educirati i o korištenju resursa pomoću prilagođenih self-paced i hands-on radionica. Radionice su namijenjene korisnicima početnicima koji se žele upoznati s okolinom klastera i osnovama sustava za upravljanje poslovima. Osim općenitih poslova, demonstrira se i primjena sa znanstvenim aplikacijama.

Povijest

Povijest naprednog računanja u Srcu započinje prvim klasterom Dgrid s osam jednoprocesorskih čvorova i klasterskom distribucijom Rocks. Uspostavljen je 2002. godine za potrebe priključivanja Hrvatske europskom projektu DataGrid koji je vodio CERN s ciljem izgradnje globalne mreže resursa za analizu i obradu velike količine podataka dobivenih znanstvenim istraživanjima LHC-ova (Large Hadron Collider) eksperimenta.

Dgrid postaje klaster Isabella 8. svibnja 2002. godine te se stavlja na raspolaganje akademskoj zajednici. Od tada do danas klaster Isabella prošao je desetak nadogradnji te je 2018. godine dosegao svoju konačnu strukturu.

Izvještaji o korištenju Isabelle: