Centar za otvorenu znanost Sveučilišne knjižnice Rijeka i Srce održali webinar o izradi Plana upravljanja istraživačkim podacima

19. 10. 2023.

Sveučilište u Rijeci Centar za otvorenu znanost Sveučilišne knjižnice Rijeka i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, organizirali su webinar na temu Plan upravljanja istraživačkim podacima. Organizacija webinara bila je potaknuta objavom natječaja Sveučilišta u Rijeci „UNIRI projekti iskusnih znanstvenika 2023.“ i „UNIRI projekti mladih znanstvenika 2023.” Webinar je održan u četvrtak 19. listopada 2023. i okupio je 145 polaznika.

Prisutni znanstvenici i istraživači tijekom webinara imali su priliku saznati više o pravilnom načinu popunjavanja PUIP obrasca te gdje i kako mogu pohraniti PUIP u institucijski repozitorij prema naputcima Hrvatske zaklade za znanost. Djelatnici Srca su polaznicima prezentirali uslugu Pohrana i upravljanje podacima Puh koja omogućuje sigurno pohranjivanje i dijeljenje datoteka na spremišnim sustavima Srca te uslugu Digitalni akademski arhivi i repozitoriji Dabar​ koja omogućuje pohranu Plana upravljanja istraživačkih podataka u skladu s FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Resuable) načelima. Materijali s izlaganja dostupni su u Digitalnom repozitoriju Srca.

Plan upravljanja istraživačkim podacima (PUIP), prema definiciji Europske komisije, ključan je element za kvalitetno upravljanje podacima koji će biti prikupljeni, obrađeni i generirani tijekom istraživanja i/ili projekta. Riječ je o dokumentu koji sažeto i jasno opisuje postupak i način na koji će se postupati s podacima prikupljenim tijekom i nakon projekta.