Izašao je 98. broj časopisa Srce novosti

5. 7. 2024.

Ljetni broj časopisa Srce novosti (PDF, 65 MB) posvećen je podacima koji nastaju istraživačkim radom. Takve je podatke potrebno pripremiti, obraditi, analizirati i pohraniti, ali pohraniti na način da ih se može dijeliti i ponovno koristiti. Srce pruža cjelovitu podršku znanstvenicima i istraživačima tijekom životnog ciklusa znanstvenih podataka, a o tome pročitajte u tekstu "Cjelovita podrška istraživačima tijekom životnog ciklusa podataka".

U meteorologiji svakodnevni rad temelji se na velikoj količini podataka koju treba obraditi, a dr. sc. Ivan Güttler, glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda u svom tekstu "Hidrometeorološke usluge i servisi nove generacije: Od ranog upozorenja do klimatske neutralnosti", objašnjava zašto su kvalitetni podaci važni za tu granu znanosti.

Što znači biti menadžer znanstvenih podataka? To neuobičajeno zanimanje približila nam je dr. sc. Inga Patarčić iz Centra za molekularnu biologiju „Max Delbrück“.

Osim podataka u ovom broju donosimo vam i razgovore s panelistima Tjedna otvorenog obrazovanja, u tekstu "Mogu li otvoreni obrazovni sadržaji unaprijediti kvalitetu nastave?"

Od ostalih zanimljivosti 98. broja časopisa Srce novosti izdvajamo članak posvećen projektu EuroCC 2, izazovima koje pred nas stavljaju ogromne količine podataka i moguće rješenje koje se nazire u kvantnim računalima. Srce je aktivno uključeno u Europski oblak za otvorenu znanost o čemu možete pročitati u tekstu "Uključenost Srca u razvoj EOSC-a".

Ljeto donosi kraj akademske godine, ali i neminovnu pripremu nove, pa o tome pročitajte u članku "Što Centar za e-učenje Srca nudi nastavnicima u svladavanju izazova online nastave?“

Srce podržava bespapirno poslovanje i jedan od koraka je i prelazak na online izdanje Srce novosti (PDF, 65 MB).

Uredništvo Srce novosti želi vam ugodan ljetni odmor, a idući broj izlazi na jesen.

Pretplatite se na online izdanje Srce novosti