Izdvajamo iz SN 96: Predstavljamo vam JUPITER – prvo europsko eksaskalarno superračunalo

22. 12. 2023.

“Eksaskalarno računarstvo stvar je prestiža i danas predstavlja značajno postignuće u računalnom inženjerstvu. Demonstracija je tehnološkog liderstva jer pokazuje sposobnost zemlje da vodi u naprednoj tehnologiji i znanosti”, objašnjava nam u članku autor Daniel Vrčić.

Europa je kroz inicijativu EuroHPC JU prepoznala važnost računarstva visokih performansi, objašnjava nam autor, te aktivno ulaže u razvoj naprednih superračunalnih resursa. „Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research“ ili JUPITER rezultat je tog višegodišnjeg djelovanja Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC Joint Undertaking) da zemljama sudionicama i privatnim partnerima osigura moderne superračunalne resurse i time Europu učini potencijalnim predvodnikom u superračunarstvu.

Superračunalo JUPITER bit će instalirano u kampusu Forschungszentrum Jülich u Njemačkoj u sklopu Jülich Supercomputing Center (JSC) u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. Više o tom zanimljivom projektu kao i o eksaskalarnim računalima pročitajte u Novostima na stranici 25.