Najavljujemo drugog pozvanog predavača na konferenciji Srce DEI 2023

17. 2. 2023.

Drugi pozvani predavač Giorgio Rossi profesor je fizike na Università degli Studi di Milano te predstavnik Italije u Upravnom odboru EOSC-a.

Vodi eksperimentalnu istraživačku grupu za fiziku materije niske dimenzije u postrojenjima za sinkrotronsko zračenje, u suradnji s CNR-om i Elettrom u Trstu. Ujedno je od 2008. godine i koordinator europske istraživačke infrastrukture za nanoznanost NFFA-Europe u Trstu (Nano Foundries and Fine Analysis). Od 2013. do 2016. godine predsjedao je Radnom grupom za strategiju fizikalnih znanosti i inženjerstva ESFRI-ja, a u razdoblju od 2016. do 2018. godine bio je predsjednik ESFRI-ja. Koordinirao je stručnom skupinom koja je napisala talijanski Nacionalni plan za otvorenu znanost koji je stupio na snagu 2022. Predstavlja Italiju u Upravnom odboru EOSC-a i doprinosi kao supredsjedatelj podskupine za politiku. Autor je ili koautor više od 240 znanstvenih radova u ISI časopisima.

U programu trećeg dana konferencije Srce DEI 2023, 30. ožujka, održat će pozvano predavanje s temom „The challenge of digitalization of research: interoperability of research infrastructures and access to FAIR data for exploiting automated research workflows”. Govorit će o ulozi koju ključni elementi otvorene znanosti, a to su FAIR podatci i podatkovne usluge za istraživanje, imaju unutar EOSC-a, te koja je njihova uloga u jačanju interoperabilnosti istraživačkih infrastruktura. Bit će riječi i o doprinosu istraživačkih infrastruktura i FAIR podataka u naprednoj digitalizaciji istraživanja, npr. putem automatiziranih tijekova istraživanja, što također može postati ključna prednost za europsko istraživanje ako EOSC bude uspješan.

Ovogodišnje izdanje konferencije Srce DEI 2023 održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra (Srca). To će biti ujedno i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Godišnja konferencija Srca, Dani e-infrastrukture - Srce DEI središnje je mjesto okupljanja zajednice, prijenosa znanja, rasprava, promišljanja i oblikovanja buduće zajedničke nacionalne e-infrastrukture, informacijskih sustava i digitalnih usluga za akademsku i znanstvenu zajednicu