Najavljujemo prvog pozvanog predavača na konferenciji Srce DEI 2023

2. 2. 2023.

Prvi pozvani predavač Dr. Eng Lim Goh, potpredsjednik je i glavni tehnički direktor za napredno računanje i umjetnu inteligenciju u tvrtki Hewlett Packard Enterprise, a prije toga radio je kao glavni tehnički direktor u Silicon Graphicsu.

Dr. Goh se smatra jednim od najvažnijih HPC i AI vizionara, a u svojem istraživačkom radu bavi se temama kao što su prijelaz sa specifične na opću umjetnu inteligenciju i autonomne sustave, projektiranje arhitekture sustava za simulaciju biološki detaljnog mozga sisavaca, predviđanje predispozicija za nuspojave cjepiva putem strojnog učenja podataka o ekspresiji gena i osmišljavanje podatkovno-intenzivne strukture za exascale sustave. Njegov rad uključuje i osmišljavanje decentraliziranog strojnog učenja metodom roja temeljenog na blockchainu za financije i zdravstvo, što je bilo objavljeno na naslovnici časopisa Nature, te rad na implementaciji umjetne inteligencije u utrkama Formule 1. 

Bio je glavni istraživač u eksperimentu na Međunarodnoj svemirskoj postaji kojim je ispitivan rad autonomnih superračunala za vrijeme dugotrajnih svemirskih putovanja. Taj je program osvojio NASA-inu Medalju za iznimna tehnološka postignuća 2019. godine i nagradu HPCwire za vrhunska postignuća u 2017. godini. Dr. Goh je član Znanstvenog savjetodavnog odbora Nacionalne istraživačke zaklade Singapura. U svojoj doktorskoj disertaciji bavio se paralelnim arhitekturama i računalnom grafikom, a posjeduje i počasnu diplomu iz strojarstva na Sveučilištu u Birminghamu. Vlasnik je jedanaest američkih patenata, dok su dva još u postupku priznavanja.

Dr. Eng Lim Goh održat će pozvano predavanje u okviru programa drugog dana konferencije Srce DEI 2023 koji se održava 29. ožujka 2023.

U svojem predavanju govorit će o značaju superračunala i umjetne inteligencije, njihovim posebnostima i dobrobitima koje donose u provedbi znanstvenih istraživanja. Poseban naglasak bit će na odnosu između naprednog računanja i umjetne inteligencije te o tome kako se ta dva područja međusobno razvijaju, koje su razlike i sličnosti među njima te kako jedno utječe na drugo. Također govorit će i o primjeni naprednog računanja u razvoju umjetne inteligencije (npr. primjena GPU-eva u AI intenzivnim algoritmima), te o ulozi koju umjetna inteligencija sve više ima u znanosti i obrazovanju, ali i u poslovanju tvrtki.  

Ovogodišnje izdanje konferencije Srce DEI 2023 održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra (Srca). To će biti ujedno i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Godišnja konferencija Srca, Dani e-infrastrukture - Srce DEI središnje je mjesto okupljanja zajednice, prijenosa znanja, rasprava, promišljanja i oblikovanja buduće zajedničke nacionalne e-infrastrukture, informacijskih sustava i digitalnih usluga za akademsku i znanstvenu zajednicu.