Obilježavamo godinu dana od puštanja u rad akademskog oblaka

28. 3. 2024.

Prije točno godinu dana svečano smo obilježili završetak strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) i u rad pustili akademski oblak.

Provedbom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) uspostavljena je jedinstvena nacionalna zajednička e-infrastruktura koja je potrebna za daljnji razvoj istraživačkih, inovacijskih i poslovnih kapaciteta znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Izgrađena je mreža od pet podatkovnih centara u četiri grada i to na lokacijama: Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišnog odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci, u zgradi Srca u Zagrebu te potpuno novi podatkovni centar u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu koji se prostire na 1300 m2 i raspolaže snagom od 1.1 MW. Podatkovni centri su međusobno povezani mrežom kapaciteta 100 Gbit/s kojom su dugoročno osigurani kapaciteti za potrebe nacionalne e-infrastrukture, a korisnicima je omogućen brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te je nacionalna infrastruktura povezana s infrastrukturama u Europi i svijetu.

Uspostavili smo dvije infrastrukturne usluge Napredno računanje i VDC - Virtualni podatkovni centri te tim vrhunskih stručnjaka za specijaliziranu podršku znanstvenicima, nastavnicima i studentima u njihovom korištenju. Usluga Napredno računanje temelji se na dvama trenutno najjačim računalima u Hrvatskoj: resursu za računarstvo visokih performansi – superračunalu „Supek“ i resursu za napredno računanje – „Vrančić“ i namijenjena je pojedincima. Usluga VDC – Virtualni podatkovni centri utemeljena je na resursu za virtualne podatkovne centre „Štampar“ i ustanovama iz akademske i znanstvene zajednice daje resurse potrebne za izgradnju virtualnih podatkovnih centara te za stvaranje i uporabu virtualnih poslužitelja.

Drago nam je da je naša zajednica prepoznala prednosti koje im Srce pruža te aktivno koristi resurse akademskog oblaka dostupne bez naknade. Veselimo se daljnjem zajedničkom radu i još snažnijem korištenju našeg akademskog oblaka u narednim godinama.