Objavili smo novi web Srca!

23. 3. 2023.

Dragi korisnici, objavili smo novi web Sveučilišnog računskog centra! Srce, kao predvodnik u digitalizaciji znanosti i visokog obrazovanja, prati najnovije tehnološke trendove i želi zadovoljiti očekivanja svojih korisnika stoga smo se u ovoj godini odlučili i na osvježenje i modernizaciju weba.

Prvi web Srca objavljen je 1995. godine, a ovo je deseti po redu na kojem dvadeset osam godina u kontinuitetu objavljujemo informacije o svojim uslugama, poslovanju i novostima. Web Srca su u potpunosti izradili djelatnici Srca. Na projektu izrade novog weba sudjelovao je tim od jedanaest djelatnika, a još preko pedeset ih je sudjelovalo u izradi i doradi sadržaja.

Arhiva svih webova Srca

Novi je web izrađen kako bi pratio promjene u vizualnom identitetu Srca, ali i kako bismo bili u koraku s vremenom i omogućili još jednostavniji pristup svim uslugama koje Srce nudi korisnicima.

S obzirom na to da web Srca u prosjeku posjeti 115.000 jedinstvenih korisnika mjesečno, važno je bilo omogućiti da sadržaj stranica i dalje ostane što pristupačniji ovako širokoj publici. Ovo je drugi web Srca na kojem je primijenjen naš alat za prilagodbu pristupačnosti sadržaja osobama s invaliditetom. Na njemu je moguće regulirati postavke kontrasta, veličine fonta te prilagoditi vrstu fonta za osobe s disleksijom.

Web je napravljen na sustavu za upravljanje sadržajem Drupal 9 na kojem je izrađeno preko milijun webova diljem svijeta. Ova je verzija CMS-a Drupal sigurnija, brža, pristupačnija, fleksibilnija i skalabilnija od prethodnih verzija, što dodatno doprinosi semantičkom oblikovanju i pristupačnosti sadržaja na webu.

Kao i do sada, posebnu smo pažnju posvetili tome da se web odgovarajuće prikazuje na različitim razlučivostima ekrana, odnosno o tome da sadržaj bude responzivan. U odnosu na prethodni web, u skladu s novim trendovima u web dizajnu, povećali smo širinu stranica kako bi se povećala preglednost i kako bi se sadržaj što bolje prikazivao. Osim toga, povećali smo i veličinu slova, pazili na kontrast između slova i pozadine te povećali grafičke elemente na stranicama i razmake među njima kako bi maksimalno doprinijeli čitljivosti, preglednosti i snalaženju na webu.

Dodatan doprinos snalaženju na webu korisnicima će omogućiti i jednostavnija navigacija i informacijska struktura stranica koja usko prati novi katalog usluga Srca i ostale elemente poslovanja. Uz svaku kategoriju usluga, a i uz samu uslugu, dan je i kraći opis kako bi korisnici što brže i jednostavnije saznali o čemu je na stranici riječ. Sav je sadržaj revidiran i prilagođen novoj informacijskoj strukturi.