Održan webinar Srca „Alati za suradničko učenje u online nastavi“

21. 4. 2023.

21. 4. 2023.

Webinar Srca u organizaciji Centra za e-učenje pod nazivom „Alati za suradničko učenje u online nastavi“ uspješno je održan 18. travnja 2023. godine.

Suradničko učenje je suvremena metoda poučavanja u kojoj veliku ulogu u pružanju podrške imaju informacijske i komunikacijske tehnologije kroz širok spektar digitalnih alata. Jedan od glavnih izazova u online obrazovanju je kako osigurati interakciju i suradnju između studenata, kako izbjeći sindrom „crnih ekrana“ kao i kako održati visoku razinu angažiranosti i motivacije studenata. U ovom webinaru usredotočili smo se na alate za suradničko učenje koji mogu pomoći u rješavanju tih izazova, a omogućuju studentima i/ili nastavnicima da rade zajedno na zadatku, razmjenjuju ideje i komuniciraju putem interneta.

Na webinaru je predstavljeno pet odabranih alata za suradničko učenje.

Tricider, alat za suradničko odlučivanje i raspravu koji se može koristiti i kao alat za suradničko učenje.

One Note je alat koji ima najširu primjenu u obrazovanju, može se najjednostavnije opisati kao e-bilježnica u koju je moguće unositi bilješke, pratiti zadatke i istodobno raditi s drugim osobama.

Lino ploča je virtualna ploča za organizaciju informacija, koja omogućuje studentima da stvaraju i dijele ideje, organiziraju informacije i raspravljaju o njima. Alat je idealan kao virtualna oglasna ploča, za rješavanje istraživačkih zadataka i poticanje grupnog rada između studenata.

ConceptBoard je virtualna ploča za suradničko stvaranje, organiziranje i dijeljenje ideja i informacija, što ga čini izvrsnim alatom za timski rad na projektima.

Kialo Edu je alat za organiziranje i vođenje debata u realnom vremenu, koji može pomoći studentima da razviju vještine kritičkog razmišljanja i argumentacije.

Webinar je privukao stotinjak visokoškolskih nastavnika iz cijele Hrvatske, a svi koji nisu uspjeli popratiti webinar mogu pogledati snimku webinara. Dodatne informacije o webinarima Srca možete pronaći na stranici Webinari Srca.