Održana radionica “Kreiranje JATS XML-a iz DOCX dokumenata na Hrčku”

12. 12. 2023.

Radionica pod nazivom “Kreiranje JATS XML-a iz DOCX dokumenata na Hrčku” održana je 8. prosinca 2023. u Srcu. Na radionici su sudjelovali urednici šest časopisa uključenih u Hrčak. Tijekom radionice polaznici su imali priliku urediti svoje DOCX datoteke u skladu sa smjernicama za pripremu DOCX dokumenata kako bi ih mogli pravilo konvertirati u JATS XML te objaviti na portalu Hrčak.

Na radionici urednici su se upoznali sa stilovima za oblikovanje naslova i podnaslova, saznali su kako pravilno numerirati stranice rada, urediti zaglavlje i podnožje dokumenta te umetnuti fusnote. Pojedini znanstveni i stručni radovi sadrže formule i slikovne materijale te su sudionici radionice imali priliku saznati kako ispravno oblikovati formule i funkcije unutar DOCX dokumenta i umetnuti slike kako bi se ispravno prikazivale u XML dokumentu. Također, dio radionice bio je posvećen i izradi tablica jer se je prilikom konverzije DOCX dokumenta u JATS XML potrebno pridržavati određenih pravila za oblikovanje tabličnih elemenata. Posljednja cjelina koju su polaznici savladali odnosila se na povezivanje navoda unutar članka s popisom referenci na kraju dokumenta.

Krajnji cilj radionice bio je konverzija pravilnih DOCX datoteka u JATS XML te objava istih na portalu Hrčak.

Zbog velikog interesa radionica će se održati ponovno 26. siječnja 2024. Trenutno su sva mjesta popunjena, ali želimo najaviti kako ćemo prema interesu uredništva nastaviti s mjesečnim održavanjem radionica o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti urednike časopisa.

Radionica je održana u sklopu projekta Creating a Robust Accessible Federated Technology for Open Access (CRAFT-OA) u kojem Srce sudjeluje kao jedan od partnera. Cilj projekta je tehnološko unaprjeđenje platformi i alata za objavu časopisa u otvorenom pristupu (engl. Open Access, OA), izgradnju održive zajednice koja bi radila na unaprjeđenju cjelokupne OA infrastrukture, povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti dijamantnih OA časopisa, integraciju dijamantnog izdavaštva s EOSC-om (European Open Science Cloud, Europski oblak za otvorenu znanost) kao i ostalih agregatora podataka.

U Hrvatskoj tehnološku infrastrukturu za dijamantni otvoreni pristup pruža Srce kroz Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak, na kojem je do sada 537 časopisa objavilo više od 288.400 radova u otvorenom pristupu.