Održane dvije online radionice „Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić“ i „Python i strojno učenje na resursu Supek“ na FER-u

12. 10. 2023.

U sklopu kampanje "Računajte sa Supekom i Vrančićem" održane su dvije online radionice „Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić“ i "Python i strojno učenje na resursu Supek" u četvrtak i petak, 5. i 6. listopada 2023., putem sustava za webinare Srca. Radionice su organizirana u suradnji Sveučilišnog računskog centra i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, u okviru projekta National Competence Centers in Framework of EuroHPC Phase 2 (EuroCC2) financiranog iz programa Digitalna Europa.

Stručnjaci Srca, Emir Imamagić i Marko Kvakić upoznali su sudionike radionice s prijavom, pristupom i radom na resursima "Supek" i "Vrančić" te njegovim sustavom za upravljanje poslovima. U okviru nove radionice Marko Kvakić prezentirao je kako ispravno koristiti Python na superračunalu "Supek" te demonstrirao niz okruženja iz područja strojnog učenja.

Superračunalo "Supek" i resurs za napredno računanje u oblaku "Vrančić" hrvatskim znanstvenicima omogućuju provedbu istraživanja koja uključuju izvođenje korisničkih aplikacija s vrlo visokim zahtjevima za performansama i kapacitetom različitih računalnih resursa, poput računski zahtjevnih istraživanja, modeliranja i simuliranja te obrade velikih količina podataka.