Predstavljena nova usluga Srca „VDC - Virtualni podatkovni centri“ na Sveučilištu u Osijeku

5. 5. 2023.

U srijedu, 3. svibnja 2023. u novom paviljonu Studentskog doma u Osijeku, predstavnici Srca održali su prvu u nizu radionica na kojima su potencijalni korisnici upoznati s novom uslugom „VDC - Virtualni podatkovni centri“. Radionica je bila namijenjena svim zainteresiranim korisnicima, posebice IT stručnjacima iz akademske i znanstvene zajednice, kao i korisnicima usluge Srca „Virtual private server (VPS)“.

Tijekom radionice dan je pregled fizičke i logičke infrastrukture nove usluge VDC te su opisani načini pristupa i korištenja samouslužnih portala koji omogućavaju zahtijevanje, iskorištavanje i otpuštanje virtualnih resursa. Prikazan je tijek od zahtjeva do pristupa realiziranom resursu za računalne (virtualni poslužitelji), spremišne (NFS, S3) i sustave sigurnosne pohrane (backup), njihove temeljne mogućnosti, osnove korištenja te mehanizmi obavještavanja i nadzora.

Na kraju izlaganja održana je rasprava tijekom koje su sudionici razgovarali o konkretnim IT potrebama akademskih i znanstvenih ustanova s ovog područja te mogućnostima Srca da doprinese njihovom zadovoljenju.

Srce će nastaviti s predstavljanjem nove usluge Srca „VDC - Virtualni podatkovni centri“ u sklopu kojih će se održati još tri radionice na Sveučilištu u Splitu, Sveučilištu u Zagrebu te Sveučilištu u Rijeci.

Više o usluzi VDC možete doznati na stranici usluge.