Predstavljena usluga VDC – Virtualni podatkovni centri u Srcu

Održana treća radionica na kojoj je predstavljena nova usluga Srca VDC - Virtualni podatkovni centri. Radionica je održana u Sveučilišnom računskom centru.

Stručnjaci Srca održali su treću radionicu „Pregled infrastrukture i osnove korištenja usluge VDC - Virtualni podatkovni centri“ na kojoj je predstavljena nova usluga Srca VDC.

Radionica je održana 17. svibnja 2023. u prostorima Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a bila je namijenjena IT osoblju i ostalim djelatnicima zainteresiranima za korištenje nove usluge.

Na radionici je dan pregled fizičke i logičke infrastrukture nove usluge VDC te su opisani načini pristupa i korištenja samouslužnih portala koji omogućavaju zahtijevanje, iskorištavanje i otpuštanje virtualnih resursa. Prikazan je tijek od zahtjeva do pristupa realiziranom resursu za računalne (virtualni poslužitelji), spremišne (NFS, S3) i sustave sigurnosne pohrane (backup), njihove temeljne mogućnosti, osnove korištenja te mehanizmi obavještavanja i nadzora.

Nakon radionice održana je rasprava na kojoj su se razmatrale konkretne IT potrebe akademskih i znanstvenih ustanova s ovog područja i na kojoj su se pokušala naći zadovoljavajuća rješenja.

Nakon Sveučilišta u Osijeku, Splitu i Zagrebu iduća radionica održat će se 24. svibnja 2023. u Rijeci na Kampusu (Trsat) Sveučilišta u Rijeci u predavaonici G-003.

Više o usluzi VDC i predstojećim radionicama potražite na stranici usluge.

 

 

Grupa ljudi sluša predavanje