Srce sudjelovalo na konferenciji PUBMET2023

15. 9. 2023.

Konferencija PUBMET2023 okupila je stručnjake i znanstvenika iz cijelog svijeta koji su podijelili svoja iskustva, znanja, inovativne pristupe, primjere prakse i rezultate istraživanja iz područja otvorene znanosti.

Djelatnici Srca sudjelovali su i ove godine na međunarodnoj konferenciji PUBMET2023  - the 10th Conference on Scholarly Communication in the Context of Open Science koja se održala na Sveučilištu u Zadru od 13. do 15. rujna 2023.

Konferencija je okupila mnoštvo stručnjaka i znanstvenika iz cijelog svijeta koji su podijelili svoja iskustva, znanja, inovativne pristupe, primjere prakse i rezultate istraživanja iz područja otvorene znanosti. Tijekom konferencije povelo se mnoštvo rasprava i dijaloga među stručnjacima iz različitih područja koji se bave znanstvenim izdavaštvom i znanstvenom komunikacijom.

Ljiljana Jertec Musap i Dubravko Penezić iz Srca održali su radionice na temu JATS XML (Journal Article Tag Suite) u Hrčku i GitLab dok su Kristina Posavec iz Srca i Ljiljana Poljak Bilić iz Sveučilišne knjižnice u Splitu predstavile rezultate istraživanja o analizi skupova podataka iz humanističkih znanosti koji su pohranjeni u repozitorijima u sustavu Dabar, CROSSDA i OpenAIRE.

Na radionici Creating JATS XML from DOCX predstavljen je JATS XML standard za pisanje teksta u XML formatu koji se koristi za objavljivanje znanstvenih i stručnih sadržaja. Tijekom radionice polaznici su se upoznali s prilagođenim alatom koji je implementiran u administratorsko sučelje Hrčka, a koji će omogućiti korisnicima da kroz administratorsko sučelje stvaraju potpune i ispravne JATS XML datoteke za svoje časopise bez prethodnog znanja XML-a.

Na radionici GitLab: How to use a famous collaborative Web application to share your data and program code inside your team predstavljena  je kolaborativna mrežna aplikacija GitLab koja se koristi za dijeljenje podataka i programskog koda. Tijekom radionice polaznici su se upoznali s dostupnim načinima dijeljena podataka i koda sa zajednicom i kolegama unutar tima te kako uspostaviti suradničko okruženje u GitLab-u.

Kroz izlaganje FAIRness of research data in humanities predstavljeni su rezultati istraživanja tijekom kojeg je  analiziran stupanj usklađenosti humanističkih podataka s FAIR načelima, u kojoj mjeri su objavljeni u otvorenom pristupu te pod kojom licencijom su dostupni za ponovno korištenje.

Sudionici konferencije PUBMET2023 imali su priliku čuti više o novitetima u institucijskom izdavaštvu s otvorenim pristupom, važnosti knjižnica u eri otvorenog pristupa i znanosti, reformi vrednovanja istraživanja, otvorenosti, etici i inkluzivnosti u istraživanju i izdavaštvu, ulozi infrastrukture za otvorenu znanost, FAIR načelima, umjetnoj inteligenciji, podizanju svijesti i izgradnji kapaciteta za provedbu otvorene znanosti te ekološkoj osviještenosti i održivosti u znanstvenoj komunikaciji.