Više od 30.000 e-kolegija na sustavu za e-učenje Merlin

27. 4. 2023.

Sustavom za e-učenje Merlin koristi se 97 ustanova u statusu institucijskog korisnika, dok se poveznicom sustava Merlin i ISVU aktivno koristi 79 ustanova. Dio je to usluga koju za sustav visokog obrazovanja osigurava Srce.

Na sustavu za e-učenje Merlin u ovoj akademskoj godini otvoreno je više od 30.000 e-kolegija koje izvodi 11.091 nastavnika za više od 90.500 studenata. U sustavu se nalaze e-kolegiji sa Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Osijeku i Slavonskom Brodu, Sveučilišta Sjever, Hrvatskog katoličkog sveučilišta te veleučilišta i visokih škola. Sustavom za e-učenje Merlin koristi se 97 ustanova u statusu institucijskog korisnika, dok se poveznicom sustava Merlin i ISVU aktivno koristi 79 ustanova. Dio je to usluga koju za sustav visokog obrazovanja osigurava Srce.

Sustav za e-učenje Merlin najmoderniji je i najveći sustav za e-učenje u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj koji djelatnici Centra za e-učenje Srca održavaju i nadograđuju sukladno potrebama korisnika. Sustav za e-učenje Merlin je dio virtualnog okruženja za učenje koji se sastoji od sustava za e-učenje Merlin, e-portfolio sustava, sustava za webinare, a povezan je sa sustavima ISVU i Dabar.

U usporedbi s 2022. godinom kada je 1. ožujka dosegnut broj od 30.000 e-kolegija, ove godine je ta brojka postignuta mjesec i pol kasnije. To je i očekivano, jer je s prestankom pandemije virusa COVID-19 i povratkom održavanja nastave u učionice prema postojećim studijskim programima, prestala potreba za hitnom nastavom na daljinu i korištenje digitalnih tehnologija. No, broj otvorenih e-kolegija i u 2023. godini ukazuje da su nastavnici i uprave visokih učilišta prepoznali mogućnosti implementacije digitalnih tehnologija u obrazovnom procesu i koriste ih kao dodatak učioničkoj nastavi ili u manjem postotku za provođenje dijela nastave u virtualnom okruženju, s ciljem unaprjeđenja obrazovnog procesa.

Centar za e-učenje Srca nacionalno je središte za podršku nastavnicima, studentima i visokoškolskim ustanovama u primjeni e-učenja u obrazovnom procesu. Centar za e-učenje Srca ulaže maksimalne napore da nastavnicima osigura adekvatne alate i tehnologije te kvalitetnu i sustavnu podršku u osmišljavanju i dizanju e-kolegija kako bi nastavnicima omogućili da se što lakše snađu u virtualnom okruženju. Također Centar aktivno radi na usavršavanju nastavnika u digitalnim kompetencijama kako bi mogli na pravilan način primijeniti digitalne tehnologije u procesu poučavanja i učenja, kao i nove nastavne metode stavljajući studenta u središte obrazovnog procesa.

Korisnicima su uz to dostupni upute, preporuke, priručnici i animacija za održavanje kvalitetne online nastave koje su dostupne na stranicama Centra. Uz to korisnicima je dostupna i podrška putem telefona, elektroničke pošte i u obliku konzultacija. Tečajevi i radionice Centra za e-učenje Srca pripremljeni su za samostalno pohađanja i pohađanje uz vodstvo predavača (bilo u učionici bilo online), te su pažljivo osmišljeni kako bi nastavnicima osigurali baš ona znanja i vještine potrebne za pripremu i oblikovanje moderne nastave uz primjenu digitalnih tehnologija.

Infografika Centra za e-učenje za 2022. godinu.

Više pročitajte na stranicama Centra za e-učenje Srca.