Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka

programiranje

Opis tečaja:

Polaznici će se upoznati s radnim okruženjem programa RStudio. Naučit će kako instalirati radne pakete i učitavati podatke iz različitih izvora. Prepoznat će osnovne tipove i strukture podataka u R jeziku te kako koristiti funkcije sustava R, kako grafički prikazati podatke pomoću osnovnih paketa i paketa lattice, manipulirati s tekstom i koristiti regularne izraze te kako raditi s datumima. Moći će primijeniti osnove statistike uz pomoć jezika R.

Trajanje: 20 školskih sati / pet uzastopnih dana po četiri školska sata (5 x 4) 

Način održavanja: uživo u učionici Srca ili putem sustava za webinare

Šifra tečaja: S721

Detalji

Područja digitalnih kompetencija: 
Informacijska i podatkovna pismenost, Stvaranje digitalnog sadržaja, Rješavanje problema

Razina digitalne kompetencije: 3

  • članovi akademske zajednice
  • istraživači
  • svi zainteresirani

Dostupne termine pronađite na rasporedu.

Sve cijene pohađanja obrazovnih programa možete pronaći na Cjeniku obrazovnih programa Srca.

telefon: +385 1 616 5165
e-mail: @email

radnim danom od 8:00 do 16:00

Sadržaj tečaja: Radno okruženje, Osnovni tipovi podataka, Osnovne strukture podataka, Funkcije sustava R, Vizualizacija podataka, Manipulacija tekstom u R-u, Rad s datumima, Uvod u statistiku uz sustav R, Dodatak.

Potrebno predznanje: Poznavanje rada na računalu, pasivno služenje engleskim jezikom (razumijevanje jednostavnih tehničkih članaka i uputa) te opcionalno odslušan online tečaj Zašto učiti R? (tečaj je besplatan).

Napomena: Nakon pohađanja tečaja, u skladu s Pravilnikom o pohađanju obrazovnih programa Srca, polaznici stječu pravo na dobivanje potvrde o odslušanom tečaju i digitalne značke.

Područja i razine digitalnih kompetencija određene su prema Europskom okviru digitalnih kompetencija za građane (2022). Više informacija možete pronaći na javnoj wiki stranici Obrazovnih programa Srca.