Informacijska podrška studentskom standardu

Što je ova usluga?

Usluga Informacijska podrška studentskom standardu obuhvaća dva velika informacijska sustava. Informacijski sustav akademskih kartica (ISAK) omogućuje identifikaciju studenta putem studentske iskaznice, službene isprave studenata u Republici Hrvatskoj. Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) omogućuje pojedinim pravnim osobama pristup podacima radi provjere studentskih prava. Sustav također služi za odobravanje i evidenciju potrošnje sredstava za subvencioniranu prehranu studenata pri davateljima usluge prehrane. Srce u okviru ove usluge pruža i informacijsku podršku procesima dodjele državnih i STEM stipendija.

Kome je usluga namijenjena?

Korisnici su studenti, nastavnici i djelatnici ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te druge pravne osobe u skladu s pravilima usluge (Pravilnik o studentskoj ispravi, Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, Pravilnik o izmjenama Pravilnika).

Kako postati korisnik?

Studenti pristup uslugama dobivaju na svojim fakultetima, a ustanove ugovorima s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih. Korisnici s dozvoljenim pristupom aplikacijama i podacima pristupaju na portalu ISSP i ISAK koji sadrži sve detaljne informacije ovisno o kategoriji korisnika.

Srce je unaprijedilo aplikaciju „e-Zapis o statusu studenta“ koja će u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih od 20. lipnja 2024. biti dostupna na portalu e-Građani. Novi zapisi bit će rodno neutralni, na hrvatskom ili engleskom jeziku te će sadržavati informaciju o statusu mirovanja.
U četvrtak 20. lipnja u razdoblju od 8 do 9 sati djelatnici Srca i Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije implementirat će novu aplikaciju „e-Zapis o statusu studenta“ na portal e-Građani te će u tom vremenu postojeća usluga biti u prekidu pa studenti neće moći preuzimati potvrde.

 

U okviru usluge Informacijska podrška studentskom standardu Srce gradi, razvija i upravlja brojnim informacijskim i aplikacijskim sustavima.

Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) služi za evidentiranje i praćenje prava studenata u skladu s važećim propisima i aktima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te visokih učilišta na kojima studenti studiraju.

Podatke ISSP-a uz odobrenje MZO-a putem ISSP REST API-ja, koji održava i razvija Srce koriste aplikacije brojnih korisnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Agencija za obalni linijski pomorski promet i Zagrebački električni tramvaj (ZET) samo neki od korisnika koji u svojim aplikativnim rješenjima provjeravaju status studenta u ISSP-u putem ISSP REST API-ja.

Informacijski sustav akademskih kartica (ISAK) služi za praćenje životnog ciklusa akademskih kartica. Kartice su namijenjene identifikaciji te ostvarivanju prava krajnjih korisnika ISSP-a.

Ta dva sustava imaju zajedničko ulazno mjesto, a to je portal ISSP na kojem se nalaze sve informacije potrebne korisnicima ovih sustava. Korisnici portala su studenti, ovlašteni djelatnici visokih učilišta, administratori restorana studentske prehrane, ovlašteni djelatnici MZO-a te pružatelji korisničke podrške.

Studenti prijavom na portalu mogu vrlo lako provjeriti svoje podatke u ISSP-u, preuzeti elektronički zapis o studentskom statusu, provjeriti studentska prava, iznos subvencije, svoje račune prehrane u studentskim restoranima te pravo na studentski rad.

Ovlašteni djelatnici visokih učilišta putem portala koristeći aplikaciju Evidencija studentskih prava (ESP), mogu evidentirati podatke studenta i zatražiti izradu studentske iskaznice.

Restoranima je na raspolaganju sustav koji uključuje izvještaje, administraciju blagajni i podatke o djelatnicima. Tu su povezani i restoranska aplikacija i API za restorane. Uz restorane pružatelje usluge studentske prehrane koji koriste Srce restoransku aplikaciju u sustavu, postoje restorani koji putem restoranskog API-ja koriste vlastita aplikativna rješenja.   

Ovlaštenim djelatnicima MZO-a i pružateljima korisničke podrške ISSP-a dostupne su proširene informacije i opisi koji im mogu pomoći da studentima lakše odgovore na pitanja.

Pored ovih dvaju velikih sustava Srce razvija i održava informacijske i aplikacijske sustave Ministarstva znanosti i obrazovanja, pri čemu je posebna pozornost posvećena procesima dodjele državnih i STEM stipendija odnosno funkcioniranju pripadnih aplikacija. Srce pruža tehničku podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih zaduženo je za pružanje podrške krajnjim korisnicima – prijavljenima na natječaj za stipendije.

130
visokih učilišta koristi sustave ISAK i ISSP
148 000
studenata sa studentskim pravima evidentiranih u sustave ISAK i ISSP