Održan je četvrti Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem

4. 1. 2024.

Četvrti u nizu, a prvi ovogodišnji Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem održan je u srijedu 3. siječnja 2024. Stručnjaci Srca u kratkoj su prezentaciji dali pregled novosti na resursima za napredno računanje u proteklom mjesecu. Između ostalog, podsjetili su da će se 1. veljače 2024. ugasiti resurs Isabella. Gašenje Isabelle najavljeno je ranije te su korisnici već počeli seliti / brisati podatke te je do sada uspješno počišćeno 24 TB podataka. Na Supeku je u pripremi OpenMPI 5.0 koji će donijeti bolju optimizaciju određenih alata u odnosu na HPE PrgEnv i riješiti problem izvođenja većeg broja MPI poslova na istim čvorovima te omogućiti gušće pakiranje poslova po čvorovima (kraće vrijeme čekanja za velike poslove). Ubrzano se radi i na pripremi novog objedinjenog izvještaja o korištenju resursa Supek, Padobran i Isabella u kojem su predviđene određene promjene u odnosu na prethodni izvještaj. Naime, izvještaj će biti prijelazni obzirom na skraćeno vrijeme korištenja Supeka i Padobrana. U budućnosti će biti generirani detaljniji izvještaji za svaki projekt vidljivi voditeljima.

Naglašeno je i da na Supeku i Vrančiću nije potrebna prijava znanstvenih radova već će se oni dohvaćati izravno iz CroRIS-a te da će u budućnosti voditeljima projekata biti omogućeno isključivanje radova za koje nisu korišteni resursi usluge. Intenzivno se radi i na rješenju izrade konkretne reference na uslugu Napredno računanje.

Stručnjaci Srca su govorili i o projektu EuroHyperCon koji je pokrenuo EuroHPC JU s ciljem izrade studije koja će istražiti zahtjeve za mrežnu povezanost između međunarodnih (EuroHPC) i nacionalnih HPC resursa u Europi.

Pratite nas i dalje. Sljedeća kava je na rasporedu 7. veljače.