Održan prvi Srce Café: Dabar

11. 1. 2024.

Prvi u nizu „Srce Café: Dabar“ održan je 11. siječnja 2024. u 11 sati, a okupio je korisnike usluge Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji). U novom formatu online događanja, stručnjaci Srca predstavili su novosti na usluzi Dabar, a korisnici su imali priliku iznijeti iskustva u korištenju ove usluge, ali i prijedloge za njena poboljšanja.

Predstavili su implementirane novosti na usluzi Dabar, koje obuhvaćaju uspostavljeno pretraživanje pomoću URN:NBN identifikatora objekata te obrazac za prijavu prijedloga za unaprjeđenje sustava kojim se želi standardizirati način prikupljanja korisničkih zahtjeva za izmjene postojećih ili razvoj novih funkcionalnosti u Dabru.

Također, predstavljena su i tri nova repozitorija koja su u postupku otvaranja u sustavu Dabar, ključnoj nacionalnoj komponenti za pohranu i objavu digitalne građe, te poticanje otvorenog pristupa i otvorene znanosti. Sustav Dabar trenutno čine 172 repozitorija, s preko 240 000 objekata, od kojih je polovina u otvorenom pristupu.

Stručnjaci Srca dali su i pregled Strateškog plana Hrvatske zaklade za znanost za razdoblje 2023. – 2027. koji, između ostalog, uključuje definirane pokazatelje uspješnosti, otvoreni pristup digitalnim znanstvenim informacijama i diseminaciju znanstvenih rezultata. Za  te potrebe stručnjaci Srca izradili su Upute kako pohraniti Plan upravljanja istraživačkim podacima, kao i seriju tečajeva na temu istraživačkih podataka koji su dostupni na web stranicama Srca: Platforme, alati i dobre prakse u životnom ciklusu istraživanja.

Tijekom ovih događanja redovito će se predstavljati novosti na usluzi Dabar, a korisnička zajednica imat će priliku razgovarati sa zaposlenicima Srca, Koordinacijskim odborom i radnim skupinama koje sudjeluju u razvoju Dabra. Ovakav format događanja omogućava bolju i bržu razmjenu informacija i iskustava između Srca i korisnika usluge Dabar.

Pridružite nam se na sljedećem događanju „Srce Café: Dabar“ koji je na rasporedu 14. ožujka 2024. s početkom u 11 sati putem sustava za webinare Adobe Connect.