Predstavljena usluga "VDC – Virtualni podatkovni centri" na Sveučilištu u Splitu

16. 5. 2023.

Stručnjaci Srca održali su drugu u nizu radionicu „Pregled infrastrukture i osnove korištenja usluge VDC - Virtualni podatkovni centri“ na kojoj je predstavljena nova usluga Srca VDC.

Radionica je održana 11. svibnja 2023. u prostorima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, a bila je namijenjena prvenstveno IT osoblju i ostalim djelatnicima zainteresiranima za korištenje nove usluge.

Na radionici je dan pregled fizičke i logičke infrastrukture nove usluge VDC te su opisani načini pristupa i korištenja samouslužnih portala koji omogućavaju zahtijevanje, iskorištavanje i otpuštanje virtualnih resursa. Prikazan je tijek od zahtjeva do pristupa realiziranom resursu za računalne (virtualni poslužitelji), spremišne (NFS, S3) i sustave sigurnosne pohrane (backup), njihove temeljne mogućnosti, osnove korištenja te mehanizmi obavještavanja i nadzora.

Nakon radionice održana je rasprava na kojoj su se razmatrale konkretne IT potrebe akademskih i znanstvenih ustanova s ovog područja i na kojoj su se pokušala naći zadovoljavajuća rješenja.

Nakon Sveučilišta u Osijeku i Splitu, iduća radionica održat će se u srijedu, 17. svibnja 2023. u Srcu, a 24. svibnja 2023. u Rijeci na Kampusu (Trsat) Sveučilišta u Rijeci u predavaonici G-003.

Više o usluzi VDC i predstojećim radionicama potražite na stranici usluge.