Srce aktivno uključeno u konferenciju za povezivanje industrije i znanosti

15. 2. 2024.

Srce je sudjelovalo na dvodnevnoj konferenciji SCINERGY '24, koja se 14. i 15. veljače održala u Zagrebu. Time je obilježen početak projekta Scinergy, koji Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom kako bi potaknuo jaču suradnju industrije i znanosti s ciljem podizanja inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Srce je tijekom prvog dana konferencije bilo zastupljeno na štandu EDIH CROBOHUB++, te sudjelovalo na znanstveno - poduzetničkom speed-datingu.

Na najvećoj konferenciji za povezivanje industrije i znanosti u Hrvatskoj su se prvi puta u formatu speed-datinga susreli predstavnici više od 100 tvrtki i više od 100 vrhunskih znanstvenika, koji su između čak 250 prijavljenih tvrtki i 140 znanstvenika u Hrvatskoj odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy. Uz stručno vodstvo iduća će dva mjeseca odabrani parovi raditi na definiranju detalja svojih budućih suradnji.

Prvog dana konferencije predstavljen je projekt CROBOHUB++ u čijoj provedbi sudjeluje i Srce kao član konzorcija kojeg sačinjavaju Hrvatska gospodarska komora (HGK), InfoDom d.o.o., Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Visoko učilište Algebra.

Poduzetnicima su predstavljene sve mogućnosti koje na projektu pružju partneri kroz 32 usluge u sklopu Europskog digitalnog inovacijskog centra "CROatian Industry and Society BOosting" (EDIH CROBOHUB++).

U sklopu predstavljanja, predstavnik Srca Emir Imamagić je održao kratku prezentaciju u kojoj je dan naglasak na pet CROBOHB++ usluga Srca iz područja računarstva visokih performansi (HPC) s ciljem poticanja digitalne transformacije gospodarstva i društva:

  1. Edukacija o računarstvu visokih performansi
  2. Podrška u pristupu mreži eksperata
  3. Podrška u pristupu HPC resursima
  4. Savjetodavne usluge po mjeri za poduzeća, uključujući pristup CPU računalnim čvorovima
  5. Napredno računarstvo za umjetnu inteligenciju i strojno učenje

Sve usluge navedene u Katalogu usluga  su dostupne putem javnog poziva i namijenjene mikro, malim i srednjim poduzećima te institucijama državne i javne uprave. Usluge su besplatne za korisnike, jer su sufinancirane sredstvima Europske unije (DEP) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH kroz program državnih potpora prema Odluci o izuzeću (GBER).