Srce predstavilo aplikacije iz područja računalne kemije na „Supeku“

19. 9. 2023.

Međunarodna znanstvena konferencija Computational Chemistry Day 2023 (CCD 2023) održala se 15. i 16. rujna 2023. na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB), Odsjeka za kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) te Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FBF) uz podršku Hrvatskog kemijskog društva i Sveučilišnog računskog centra Srca.

Okupila je brojne istraživače iz Hrvatske i inozemstva, stručnjake i studente zainteresirane za primjenu naprednih računalnih metoda u istraživanjima iz područja kemije. Sudionici ove konferencije razvijaju i primjenjuju metode računalne kemije koristeći tehnologije naprednog računanja, računarstvo visokih performansi (HTC) i računarstvo visoke propusnosti (HTC).

Na predkonferencijskoj radionici Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje u Srcu demonstrirao je mogućnosti usluge Napredno računanje, a dr. sc. Davor Šakić, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavio je napredno korištenje različitih aplikacija iz područja računalne kemije te bash skripti u računalnoj kemiji.

Na samoj konferenciji Kristijan Mrkalj iz Srca predstavio je rezultate testiranja nekih od najpopularnijih računalno-kemijskih, odnosno kvantno-kemijskih aplikacija na novom superračunalu Srca – „Supeku“. Rad je proveden u suradnji Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Srca. Sudionici su dobili uvid u performanse koje te aplikacije postižu u najčešće korištenim izračunima te su im dane općenite smjernice o učinkovitijem korištenju takvih alata na novom resursu.

CCD 2023 pružio je jedinstvenu priliku za razmjenu ideja, predstavljanje najnovijih dostignuća i raspravu o budućnosti računalne kemije. Sudionici su imali priliku slušati predavanja stručnjaka iz akademske zajednice, ali i aktivno sudjelovali u različitim radionicama i prezentacijama. Predstavnici Srca su pak imali priliku dobiti izravne informacije na koji način unaprijediti uslugu Napredno računanje kako bi istraživači mogli učinkovitije provoditi svoja istraživanja.