Srce sudjelovalo na predstavljanju Europskog digitalnog centra inovacija CROBOHUB++

30. 6. 2023.

Danas se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) održalo javno predstavljanje projekta Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++), a u panelu „Digitalnom transformacijom do konkurentnosti“ sudjelovao je ravnatelj Srca Ivan Marić.

Danas je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) održano javno predstavljanje projekta Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++) u organizaciji FER-a kao koordinatora projektnog konzorcija.

Srce je jedan od projektnih partnera uz Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), Visoko učilište Algebru, Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te InfoDom d.o.o., a koordinator projekta je FER. Srce u projektu nudi usluge vezane za napredno računanje koje podrazumijevaju održavanje informativnih radionica do pružanja specijalizirane podrške korisnicima naprednog računanja.

EDIH CROBOHUB++ primarno je orijentiran na proizvodnu industriju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te javnu i državnu upravu. Predstavljanje projekta je odlična prilika za upoznavanje s najnovijim trendovima u području umjetne inteligencije (AI), kibernetičke sigurnosti (CyberSec) i računarstva visokih performansi (HPC) te različitim tehnologijama: robotici, računalnom vidu, internetu stvari, ugradbenim sustavima upravljanja i automatizacije, pametnoj senzorici, tehnologiji blokovskih lanaca i digitalnoj simulaciji.

Nakon uvodnih obraćanja dekana FER-a prof. dr. sc. Vedrana Bilasa, predstavnika Europske Komisije Sandra D'Elia slijedila su dva izlaganja te su potom održana dva panela.

U prvom panelu pod nazivom „Digitalnom transformacijom do konkurentnosti“ kao panelisti su uz ravnatelja Srca Ivana Marića bili: prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, koordinator projekta s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Čleković, voditelj Odjela elektrotehnike u tvrtki Rimac Automobili d.o.o., izv. prof. dr. sc. Darija Lemić, suosnivačica startupa Go Green Ozonator s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Slavko Vidović, osnivač i direktor tvrtke InfoDom d.o.o. Panel je moderirao izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelujući u raspravi ravnatelj Srca Ivan Marić je istaknuo: „Projektom CROBOHUB++, ali i drugim digitalnim inovacijskim hubovima u Hrvatskoj i Europi, otvaraju se širom vrata za jačanje suradnje između akademskog sektora i gospodarstva, odnosno za prijenos znanja između ova dva sektora. Srce će u sklopu ovog projekta malim i srednjim poduzetnicima pružiti svu potrebnu podršku i ekspertizu kako bi uspješno primijenili tehnologiju naprednog računarstva u svom radu i tako unaprijedili poslovanje. Napredno računarstvo ima nebrojene mogućnosti primjene, bilo da se radi o ranom otkrivanju i liječenju bolesti, novim terapijama koje se temelje na personaliziranoj i preciznoj medicini, razumijevanju funkcioniranja ljudskog mozga, predviđanju razvoja klime, svemirskih promatranja, prevenciji prirodnih katastrofa velikih razmjera i upravljanje njima te ubrzavanje razvoja novih materijala. Pozivamo stoga sve tvrtke koje žele doznati više o ovoj tehnologiji i o tome kako im napredno računarstvo može pomoći da na nam se pridruže u realizaciji projekta.“

Predstavljanju projekta su prisustvovali predstavnici poslovne i akademske zajednice, stručnjaci iz industrija, vrhunski znanstvenici i predstavnici državnih institucija.

Korisnici mogu aplicirati za usluge testiranja prije ulaganja, integracije i prilagodbe tehnologija, demonstracijske aktivnosti, prijenos znanja i tehnologija, osposobljavanje i razvoj vještina u različitim digitalnim i poslovnim kompetencijama, potpore za pristup financijskim sredstvima te izgradnju inovacijskih ekosustava i umrežavanje. Svrha je podizanje razine digitalne zrelosti društva te zelene transformacije malih i srednjih poduzeća i javnog sektora kako bi postao agilniji i efikasniji.

Korisnici će se moći prijaviti putem javnog poziva koji će biti uskoro objavljen, a sve usluge će biti besplatne za korisnike.

Slika s konferencije