Studenti i djelatnici Veleučilišta u Šibeniku posjetili podatkovni centar Srca

12. 4. 2024.

U suradnji s djelatnicima Veleučilišta u Šibeniku Zvonimirom Klarinom, Markom Pavelićem i Edijem Luketom organizirana je terenska nastava za kolegij Računalne mreže u okviru koje su studenti imali priliku posjetiti podatkovni centar Srca smješten na Znanstvenom-učilišnom kampusu Borongaj Sveučilišta u Zagrebu.

Osim vođenog obilaska  podatkovnog centra HR-ZOO ZG2, studentima je održano i predavanje u okviru kojeg su imali priliku upoznati se s aktivnostima izgradnje nacionalne e-infrastrukture i digitalnim uslugama koje Srce nudi akademskoj i znanstvenoj zajednici RH. Kako bi se pobliže upoznali s tehnologijama i sustavima uspostavljenih podatkovnih centara, predstavljene su i aktivnosti projektiranja, razvoja i upravljanja tehničkim sustavima podatkovne centara Srca prije samog obilaska istih.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) upravlja mrežom podatkovnih centara, a koja je uspostavljena projektom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Podatkovni centri Srca moderni su i pouzdani objekti opremljeni za odgovarajući smještaj komunikacijske i računalne opreme, a sastoje se od složenih elektrotehničkih i strojarskih sustava koji osiguravaju ispravan i neprekinut rad podatkovnih centara, kao i visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga te zadovoljavaju definirane tehničke i sigurnosne standarde.

Posjeti podatkovnim centrima Srca omogućeni su svim članovima akademske zajednice, a zainteresirani se mogu prijaviti putem obrasca.