Mrežne usluge

Što je ova usluga?

Mrežne usluge uključuju upravljanje bežičnim mrežama, održavanje mrežne infrastrukture kampusa Borongaj, udomljavanje sekundarnog domenskog poslužitelja te održavanje virtualne IP telefonske centrale. U okviru usluge provode se konzultacije za korisnike, kao i eksperimentalna primjena novih mrežnih tehnologija i usluga u Srcu te u cijeloj akademskoj i znanstvenoj zajednici.

Kome je usluga namijenjena?

Korisnici usluge su Sveučilište u Zagrebu, ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, pravne i fizičke osobe u skladu s pravilima korištenja

Kako postati korisnik?

Zahtjevi za korištenje mrežnih usluga šalju se na adrese:

  • upravljanje bežičnim mrežama @email
  • mrežna infrastruktura kampusa Borongaj @email
  • udomljavanje sekundarnog domenskog poslužitelja @email
  • virtualna IP telefonska centrala @email.

Srce ima dugotrajnu tradiciju pružanja mrežnih usluga ustanovama  iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

U tom razdoblju svakako je najznačajnija uloga koju je Srce obavljalo punih 17 godina (od 1992. do 2009.) - uloga mrežnog operativnog centra CARNetove mreže, pri čemu možemo izdvojiti tri faze koje su (tehnološki) obilježile Srce NOC (engl. network operations centre). To su : početna faza interneta u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine kada je pokrenut CARNet kao projekt; ATM faza CARNetove mreže od 1995. do 2003. godine te (Gigabit) Ethernet CARNetova faza do 2009. godine.

Uz to treba izdvojiti i izgradnju lokalnih mreža studentskih domova – StuDOM kroz četiri faze od 2004. do 2007. godine, koja je rezultirala s više od 11 000 žičanih priključaka i 600 bežičnih pristupnih točaka te dugogodišnjom potporom studentskim domovima (do 2020. godine) u održavanju uspostavljene mrežne infrastrukture.

U zadnjih 20 godina Srce je također pomoglo nizu ustanova savjetodavnim uslugama pri uspostavi mrežnih infrastruktura i mrežnih usluga.

Te aktivnosti danas se odvijaju u obliku sljedećih mrežnih usluga:

1100
bežičnih pristupnih točaka kojima Srce upravlja na više od 70 lokacija
70
mrežnih uređaja, 3500 metara DTK veza za 18 objekata u kampusu Borongaj
700
domena na sekundarnom domenskom poslužitelju u Srcu
150 000
poziva na 700 korisničkih telefona putem virtualne IP telefonske centrale na sedam ustanova