Održano prvo predstavljanje usluge Napredno računanje i resursa Supek i Vrančić

21. 4. 2023.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), u suradnji s Institutom za fiziku, Institutom Ruđer Bošković i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, organizirao je, pod sloganom „Računajte sa Supekom i Vrančićem!“, prvo u nizu predstavljanja usluge Srca „Napredno računanje“ koje je okupilo brojne istraživače i znanstvenike. Predstavljanje je bilo namijenjeno istraživačima i znanstvenicima s ovih ustanova, a održalo se u prostorima Instituta za fiziku.

Ravnatelj Srca Ivan Marić okupljenima je predstavio projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) te put koji su prošli Srce i projektni partneri - Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET te Institut Ruđer Bošković, kako bi korisnici iz javnih ustanova sustava znanosti i visokog obrazovanja danas mogli koristiti novouspostavljene i unaprijeđene digitalne usluge Srca temeljene na novoj generaciji nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO.

Usluga „Napredno računanje“ namijenjena je istraživačima koji u svom radu koriste ili planiraju koristiti tehnologije naprednog računanja za rješavanje resursno zahtjevnih izazova. Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje Srca predstavio je zajednici okupljenih istraživača resurse na kojima je izgrađena ova usluga i koji čine novu generaciju nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO, resurs za računarstvo visokih performansi „Supek“ i resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić“. Među okupljenim istraživačima najveći interes izazvale su usporedbe mogućnosti resursa „Supek“ i „Vrančić“ s mogućnostima računalnog klastera Isabella.

Resurs „Supek“ prvenstveno je namijenjen istraživačkim projektima financiranim iz javnih izvora, dok je resurs „Vrančić“ dostupan i za praktičnu nastavu u okviru kolegija na visokim učilištima. Okupljeni istraživači su iskazali veliki interes za mogućnosti prijave poslova na predstavljenim resursima, a predstavljena im je i fair-share politika raspoređivanja i sustav određivanja prioriteta po prijavljenim projektima.

Koje znanstvene aplikacije je moguće koristiti na novom superračunalu „Supek“ te koje su njihove performanse predstavio je dr. sc. Marko Kvakić, jedan od e-znanstvenika Srca čija je glavna uloga pružanje specijalizirane podrške istraživačima pri korištenju ovih naprednih resursa. 

Usluga Napredno računanje donijela je veliki tehnološki, kvalitetni i resursni skok u odnosu na dosadašnje usluge Srca, a njena daleko jednostavnija dostupnost i raspoloživost usluge znanstvenicima i istraživačima olakšat će rad, ubrzati računske operacije te skratiti vrijeme do željenih rezultata.

Projektom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) uspostavljene su usluge „Napredno računanje“ i „VDC - Virtualni podatkovni centri“. Zajedno, ove usluge čine okosnicu računalnih usluga iz oblaka i dio su kataloga usluga Srca, a korisnicima su dostupne od početka travnja ove godine.

Nove usluge Srca u narednom razdoblju predstavljat ćemo na događanjima uživo, ali i putem webinara Srca s ciljem informiranja korisnika o novim uslugama te omogućavanja razmjene iskustava i znanja u njihovom korištenju.

Održano prvo predstavljanje usluge Napredno računanje i resursa Supek i Vrančić

hr-zoo logo