Suradnja

Suradnja i okupljanje korisnika od osnutka Srca su u srži vizije, misije i strateških ciljeva Srca. Srce svih ovih godina osigurava zajednici pristup e-infrastrukturi i pratećim uslugama, ali i potrebne edukacije u korištenju naprednih digitalnih tehnologija, kako bi zajednici omogućilo unapređivanje znanstveno-istraživačkih i nastavnih procesa te povezalo ju sa suvremenim europskim i svjetskim kretanjima.

U cilju okupljanja i poticanja kontinuirane interakcije Srca i korisnika te osluškivanja potreba zajednica, Srce provodi niz aktivnosti i inicijativa, organizira te sudjeluje u brojnim događanjima u organizaciji drugih ustanova. Godišnja konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI, Tjedan Centra za e-učenje, Moodlemoot Hrvatska, Computational Chemistry Days, konferencija Pubmet sudjelovanje u provedbi brojnih međunarodnih i nacionalnih projekata i inicijativa te izgradnja i održavanje različitih informacijskih i aplikativnih sustava za potrebe akademske i znanstvene zajednice u Hrvatskoj potvrda su takvog usmjerenja.

Pored toga suradnja s dionicima iz okruženja rezultirala je uspješnim projektima. Tako je 2004. godine Srce u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu (NSK) pokrenulo Hrvatski arhiv weba sa svrhom preuzimanja i trajnog čuvanja publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine.

srce i zajednica logoU suradnji s nakladničkom kućom Znanje, Srce je razvilo Hrvatski jezični portal (HJP) koji je prva i zasad jedina internetom distribuirana rječnička baza hrvatskoga jezika.

Srce potiče otvoren dijalog sa svojim zajednicama kako bi spremno odgovorilo na izazove uzrokovane promjenama u digitalnim i informacijskim potrebama akademske i znanstvene zajednice. Srce zato nastavlja s provođenjem Programa za zajednicu koji organiziramo i provodimo s ciljem uključenosti zajednica u izgradnju, upravljanje i održavanje zajedničkih komponenti e-infrastrukture i digitalnih usluga.

 

Događanja koja slijede

Trenutno nema događanja za zajednicu u najavi. Pogledajte sva događanja.

Prošla događanja

 • 16 Nov

  Napredno računanje i strojno učenje

  Strojno učenje postaje sve zastupljenija metoda u znanosti zbog svoje sposobnosti predstavljanja kompleksnih interakcija i mehanizama koji su temelj svih prirodnih procesa i fenomena, a pogonjena je velikom količinom podataka koji se eksperimentalno generiraju.

 • 15 Nov

  Napredno računanje i bioinformatika

  Bioinformatika se u današnjem svijetu sve brže razvija i neizostavan je dio istraživanja. Novi znanstveni alati nastaju velikom brzinom, a stari se usavršavaju i postaju sve kompleksniji, zbog čega je ponekad teško pratiti trenutne trendove kao što su npr. proces rada (workflow) za NGS ili GWAS obrađivanje podataka.

 • 14 Nov

  Napredno računanje i računalna kemija

  Želite li saznati kako optimizirati izračun u specifičnom programu na klasteru Isabella i na budućoj infrastrukturi HR-ZOO-a? Povezati se s računalnim znanstvenicima koji koriste iste računalne metode te napokon riješiti tehnikaliju zbog koje ne možete automatizirati željeni workflow? Možda saznati teorijsku pozadinu metode koju koristite?

 • 07 Nov

  Što donosi virtualni kampus UNIC-a?

  Virtualni kampus UNIC-a je informacijski sustav koji je zamišljen kao središnja informacijska poveznica saveza UNIC. Na ovom druženju imat ćete imati priliku iz prve ruke doznati kako nastaje jedan europski virtualni kampus u Hrvatskoj i koje prednosti to donosi sveučilištima koja su u njega uključena.

Suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja  prepoznalo je značaj Srca, njegovu stručnost i uspješnost u provođenju brojnih nacionalnih i međunarodnih projekata koji se bave informacijskim tehnologija.  

Srce je od strane MZO imenovano mandatnom organizacijom Republike Hrvatske u Udruženju Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC).

Također je od MZO dobiven mandat za koordinaciju konzorcija hrvatskih ustanova koje u okviru europskog projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC) čine Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi .

Srce je uz podršku i sudjelovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja 2021. godine pokrenulo Inicijativu za Hrvatski oblak za otvorenu znanost, u kojoj okuplja predvodnike otvorene znanosti u Hrvatskoj. Više informacija o radu inicijative dostupno je na stranicama inicijative.

Srce kontinuirano provodi razvojne poslove za Ministarstvo znanosti i obrazovanja te izrađuje aplikacije i informacijske sustave sukladno potrebama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Također, Srce u okviru nacionalnog sustava podrške programu Obzor Europa osigurava jednog stručnjaka koji kao nacionalna osoba za kontakt za područje Digitalizacija u klasteru „Digitalizacija, industrija i svemir“ programa Obzor Europa pruža kvalitetnu savjetodavnu i administrativnu podršku potencijalnim prijaviteljima projekata u programu Obzor Europa. U okviru ovog sustava podrške, predstavnik Srca sudjeluje i u radu Programskog odbora za istraživačke infrastrukture.